Historie

BØRN I DANMARKS HISTORIE – er en serie på 11 bøger, som har historiske børn i hovedrollerne, og som formidler danmarkshistorie til børn – på en fortællende måde.

Indvandring

“1971. Feride og Erdogan fra Tyrkiet til Køge” er 9. bog i serien “Børn i Danmarks historie”. Bogen fortæller ni virkelige historier om indvandring til Danmark gennem tiderne, altid med børn i hovedrollerne og set ud fra børnenes synsvinkel. Vi hører om hollændere, der kom til Amager i 1500-tallet, om tyskere der kom til den jyske hede i 1700-tallet og begyndte at dyrke kartofler, om jøder, rejsende (romaer), svenskere, roepiger – alle børn som blev til en del af det Danmark, vi bor i nu. De nutidige historier handler om gæstearbejdernes børn (Feride og Erdogan), og om børn der flygtede hertil med deres familie fra Palæstina, Bosnien og Afghanistan. Bogen handler om indvandring og sætter fokus på alle de svære begreber: Asyl, flygtninge, love, religion og tro og mange flere.
Bogen indeholder en lærervejledning, der er lige til at gå til, og opgaver og forslag til undervisning.

Reformationen

Reformationen

“1534. Anne og Jørgen og reformationen” udkom i august 2016. Det er 11. bog i serien “Børn i Danmarks historie”. Bogen fortæller om reformationen for børn. Anne og Jørgen Rosenkrantz og fire andre rigtige børn – hertug Hans og frøken Elisabeth, Anne og Christian Clements` – fortæller om deres oplevelser af reformationstiden i Danmark. Fra den lille historie ser vi længere ud på den store historie: Hvad ligger bag ved religionsskiftet? Hvordan blev reformationen indført i Danmark?

Vikingetiden

“973. Sven og Gunhild i Jelling” er 10. bog i serien Børn i Danmarks historie. Den udkom i foråret 2015.

Sven og Gunhild er Harald Blåtands børn. De fortæller om deres liv, hvad de leger, hvad de har på, hvad de lærer, hvad de oplever – kort sagt – den lille historie. Derfra udvider fortællingen sig til den store historie – om Jelling og deres far, om vikingetogter og bygningsværker og tidens tro. Bogen er forsynet med QR-koder, som man kan scanne ind og lytte til. Myter og fortællinger om Regnar Lodbrog og dronning Thyra og Poppo og alle de andre.

Serien udgives på forlaget Alinea og består af:

973. Sven og Gunhild i Jelling
1397. Erik og Katarina og Kalmarunionen
1534. Anne og Jørgen og reformationen
1592 Cecilie, Tyge og Jørgen fra Uraniborg, Tycho Brahes børn på Hven
1658 Marie og Christoffer fra Sprogø
1765 Thomas og Ingeborg fra Soelegården
Lærervejledning til 1658 og 1765
1872 Emanuel og Louise fra Nyboder
1872 Maren og Peter fra Danmark til Amerika
Lærervejledning til 1872 og 1872
1914 Ruth og Bjørn, To børn fra Sønderjylland
1944 Hans og Kirsten i 2. verdenskrig udkom i efteråret 2009

1971. Feride og Erdogan. Fra Tyrkiet til Køge. Om børnene Feride og Erdogan, der fulgte deres far, gæstearbejderen, til Danmark i 1971. Og om børn der er indvandret til Danmark gennem tiderne: Kartoffeltyskere, roepiger, rejsende, flygtninge og mange andre. Kort sagt: Indvandringens historie set ud fra børnenes synsvinkel.

Fra Alineas hjemmeside:

http://www.alinea.dk/Butik.aspx?c=Item&category=4335&item=28738
Læs mere om serien:
http://alinea.dk/da-DK/Forfattere.aspx?q=Pia%20Sigmund

Artikler i Fynske Årbøger

2020: “Boghandleren fra Nyborg. Johan Nicolai Gomard”

2018: “Solvognen. Kunst- og Filosoficenter – 50 år i Odense”

2016: “Den gamle landsbyskolelærer – eller hvordan man bliver historisk interesseret” (Johannes Skovenborg og Viggo Land)

2014: “To drenge fra Fyn og skolelovenen 1814” (Niels Matthias Petersen og Rsmus Rask)

2009: “Fra selskab til samfund. Fyens Stifts litterære Selskab”

2008: “1658 – svenskekrigene på Fyn”

2004: “Edel – grevinde af Flandern, dronning af Danmark, hertuginde af Apulien”

2003: “Far og søn. Knud den Hellige og Karl den Gode”

1984: “Kruuserne i Nyborg 1813-1897”

Kruuserne i Nyborg

Vinteren 2016 fortalte jeg om Kruuserne i Nyborg i Nyborg Museumsforening. Johan Kruuse var min tipoldefar, Wilhelm Kruuse hans bror. Begge ejede en stor købmandsgård i Nyborg. Jeg skrev en artikel om dem i Fynske Årbøger 1984.

Historiefortælling: “Palnatoke og alle de andre helte”

Fem gange mellem 2012 og 2017 har jeg fortalt jeg sagn og historier fra vikingetiden: med udgangspunkt i Palnatoke, som jo levede på Fyn – ja, måske endda i Odense!

Arrangementerne var et samarbejde med Historiens Hus i Odense for Historisk Samfund for Fyns medlemmer med (børne)børn, men der var også offentlig adgang.

Skattebølles Historie

Sommeren 2011 udkom “Skattebølles historie”. Skattebølle er en lille bitte landsby på det nordlige Langeland. Jeg har samlet stof om byens historie, lige siden vi købte vores hus der i 1996.

Jeg fortalte om bogen i Nordlangelands Lokalhistoriske Arkiv i Stoense den 28. juli 2011.

Historisk Samfund for Fyn

Jeg er næstformand i bestyrelsen for “Historisk Samfund for Fyn” og er tovholder for aktivitetsudvalget, der arrangerer udflugter og foredrag.
Jeg anmelder historiske værker i “Fynske Årbøger”. Desuden fører jeg hvert år en bibliografi over samtlige fynske årbøger i “Fynske Årbøger”.

Se mere på: http://www.histfyn.dk/aktiviteter.htm

Måle Fortælleteater

Jeg er formand for Måle Fortælleteater www.maalefortælleteater.dk

Jeg har lavet undervisningsmateriale til Måle Fortælleteaters “Uhyggen på Hulbjerg”.

Jeg har også lavet undervisningsmateriale om bondestenalderen til Måle Fortælleteaters projekt: “Dans på Mårhøj gravhøj”. Materialet kan downloades fra Østfyns Museers hjemmeside:

http://www.ostfynsmuseer.dk/page.asp?objectid=4151

Oldemor Erna

Bogen “Oldemor Erna. En pioner og hendes tid” udkom i 1991 og er siden udgivet som e-bog på forlaget Lindhardt & Ringhof.

Min oldemor, Erna Juel-Hansen, startede den første børnehave i Danmark i 1871, hun var pioner med pige- og kvindegymnastik i København fra 1884, hun var forfatter, journalist og politisk aktiv, her var hun bl.a. med til at starte Det radikale Venstre, hun kæmpede for kvinders valgret, men var dog aldrig rabiat kvindesagsforkæmper – og derudover var hun mor til fire børn. En spændende kvinde i en spændende tid.

Publikationer og artikler

Kruuserne i Nyborg, i Fynske Årbøger 1984
Elise, Katrine, Hans Peter og alle de andre. Børn i gamle dage på Rosengårdskoleegnen i Odense, 1995
Far og søn. Knud den Hellige og Karl den Gode i: Fynske Årbøger, 2003
Edel – grevinde af Flandern, dronning af Danmark, hertuginde af Apulien i: Fynske Årbøger, 2004
Fortæl historie for børn, i: Historie & Samfundsfag, nr. 3 -september 2006
Fra Selskab til Samfund. Historisk interesse på Fyn gennem 200 år, i: Fynske Årbøger 2009, udkom november 2009.

Kronik

29. januar 2010 i Fyens Stiftstidende: “Kulturbyen Odense”, der handler om, at Odense bugner af kulturtilbud på et højt niveau. Som eksempler fremhæves:
– Børnekulturhuset Fyrtøjet
– Mimeteatret
– Tidens Samling
– Odense Fortællekreds
– LITNET
– Kulturmaskinen
– og mange flere.

Udpluk fra kronikken:

“Rækken af nye kulturelle muligheder er alenlang. Egentlig er det fantastisk, når man tænker på, at alle er opstået inden for tre årtier. Der er noget for enhver lyst og pengepung. Der er noget for dem, der gerne selv vil være aktive, og for dem der gerne vil kigge og lytte. Kvaliteten er som regel høj og ligger på niveau, ja endda ofte over tilsvarende ting på landsplan. De fleste odenseanere er tilfredse: hellere mange ting at vælge mellem på et rigtig godt niveau end enkelte store og dyre events.
Det helt specielle er, at flere af disse nye kulturelle tiltag er vokset frem helt af sig selv, fra byens kreative vækstlag. I tidens løb har ildsjæle skabt spændende nye ting i byen. Disse bindegale og knalddygtige mennesker er af den slags, som lægger øret til tidens toner, som får og udfører ideer, og som gør livet mere spændende at leve. Derfor er det fantastisk for en by at være begavet med sådanne mennesker.”

Kronik:

Kronik i Fyens Stiftstidende 16. april 2008: “Til fremme af skrivelysten”, der handler om Fyens Stifts Litterære Selskab, som eksisterede mellem 1815 og 1899. Selskabet udgav og støttede udgivelsen af mange historiske (og litterære) skrifter i løbet af sin levetid. Man kan kalde Selskabet for en forgænger for det nuværende Historisk Samfund.

Links:

Historisk Samfund for Fyn:
www.histfyn.dk

www.litnet.dk
www.danskforfatterforening.dk
www.alinea.dk
www.boernelitteratur.dk

Sophus Michaelis

Sophus Michaelis blev født i Odense i 1865. Han blev en fin digter og skuespilforfatter, højt anerkendt i sin tid. Men vi ved meget lidt om ham i Odense! Jeg har skrevet en artikel om ham i årbogen “Mit Fyn”, der udkom den 13. november 2018.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *